شیر مادر بر هیچ کسی پوشیده نیست و این شیر برای نوزاد ارزشمند و ضروری است. شیر مادر نخستین غذایی است که به نوزاد تازه متولد شده داده میشود.
نویسنده: هاجر احمدی/به گزارش پایگاه خبری زنگ خطر و به نقل از عصر اصفهان فواید شیر مادر بر هیچ کسی پوشیده نیست و این شیر برای نوزاد ارزشمند و ضروری است. شیر مادر نخستین غذایی است که به نوزاد تازه متولد شده داده میشود، بنابراین کیفیت آن از اهمیت زیادی دارد چرا که شیر مادر بهترین منبع مواد مغذی برای نوزاد است و بسیاری از عناصر موجود در آن کودک را در مقابل عفونت و بیماریها حفظ می کند.
به همین دلیل یونیسف اول آگوست را به عنوان «روز جهانی شیر مادر» مصادف با ۱۰ مرداد با هدف شناخت و اهمیت تغذیه با شیر مادر برای همه مادران و اطلاع رسانی عموم مردمو با شعار حمایت همه جانبه از مادران برای تداوم تغذیه با شیر مادر، ثبت کرده است.
اهمیت شیر مادر
شیر مادر در شش ماه اول تولد، تنها تغذیه مورد نیاز نوزاد بوده و علاوه بر نقش غذایی، نوزاد را از انواع بیماریها محافظت میکند. شیر مادر بهترین منبع تغذیه، مقویترین نوع شیر و تأمینکنندهی امنیت غذایی نوزاد پس از تولد و ورودش به دنیایی جدید است و لازم است که تا ۲ سالگی تغذیه با شیر مادر برای نوزاد ادامه پیدا کند. سازمان بهداشت جهانی توصیه میکند که تمام نوزادان پس از تولد از شیر مادر تغذیه کنند. شیر مادر تا ۶ ماهگی مواد و انرژی مورد نیاز نوزاد را تأمین میکند. پس از آن نوزاد نیاز به انرژی بیشتری دارد که از ماه ۶ به بعد در کنار مکملها و مواد غذایی دیگر ادامه پیدا میکند.
سو تغذیه، ناامنی غذایی و فقر، میلیونها نفر را تحت تأثیر قرار میدهد و سدی در برابر توسعه پایدار است. تغذیه با شیر مادر زیربنای سلامت و بقای زنان و کودکان و پایه و اساس توسعه و آینده کشور است. افزایش تغذیه مطلوب با شیر مادر میتواند از مرگ بیش از ۸۲۳ هزار کودک و ۲۰ هزار مادر در هر سال پیشگیری نماید. همچنین به پیشگیری از تمام انواع سو تغذیه کمک میکند، امنیت غذایی شیرخواران و کودکان خردسال را تأمین میکند، و در نتیجه به مردم و ملتها برای خروج از چرخه گرسنگی و فقر کمک میکند.
اهمیت شیردهی به نوزاد در قرآن
اسلام، دینی جامع است و حتی برای تغذیه مناسب نوزاد با شیر مادر، برنامه دارد. شیردهی به نوزاد در آیه ۲۳۳ سوره بقره آمده است. در ابتدای آیه خداوند میفرماید: «وَالْوَالِدَاتُ یُرْضِعْنَ أَوْلاَدَهُنَّ». منظور از واژه “الوالدات” مادران حقیقی است که فرزند را به دنیا آوردهاند. این مادران به حکم عاطفه طبیعی و غریزی به نوزاد خود شیر میدهند. همچنین قرآن مدت زمان شیردهی را با تعبیر «حَوْلَیْنِ کَامِلَیْنِ» به معنای دو سال تمام بیان کرده است.
همجنین امام عليعليه السلام می فرمایند: «ما مِن لَبَنٍ يَرضَعُ بهِ الصَّبِيُّ أعظَمُ بَرَكَةً عَلَيهِ مِن لَبَنِ اُمِّهِ» هيچ شيري براي تغذيه كودك از شير مادرش با بركتتر نيست.
برنامه های هفته جهانی تغذیه با شیر مادر
حسین فرشیدی، معاون بهداشت وزارت بهداشت در مورد برگزاری هفته جهانی تغذیه با شیر مادر با شعار «حمایت همه جانبه ترویج تغذیه با شیر مادر برای همه»، در سال جاری و برنامه ریزی برای اجرای فعالیتهای هفته جهانی ترویج تغذیه با شیر مادر مطابق با روزهای این هفته، گفت: چهارشنبه ۱۰ مرداد، “نقش سیاستگذاران در بهبود وضعیت شیردهی”، پنجشنبه ۱۱ مرداد، “نقش پدران در شیردهی موفق”، جمعه ۱۲ مرداد “نقش روحانیون و گروههای مذهبی در حمایت از تغذیه با شیر مادر”، شنبه ۱۳ مرداد “نقش قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در حمایت از مادر و شیرخوار”، یکشنبه ۱۴ مرداد “نقش رسانهها و فضاهای مجازی در آگاهی و مهارت مادران و خانواده ها”، دوشنبه ۱۵ مرداد “نقش گروههای مردمی در ترویج تغذیه با شیر مادر”، سه شنبه ۱۶ مرداد “نقش مدیران و کارفرمایان در حمایت از ترویج تغذیه با شیر مادر”، نامگذاری شده است.
تاسیس بانک شیر مادر در اصفهان
اهمیت شیر مادر تا بدانجاست که یک موسسه بدون سود رسانی مالی با هدف تامین شیر مادران از طریق اهدای شیر، پاستوریزه و ذخیره کردن شیر اهدایی و توزیع آن فعالیت میکند این موسسه «بانک شیر مادر» نام دارد که استان اصفهان نیز از آن بی بهره نمانده است و در ۲۵ آبان ماه سال ۱۴۰۰ این بانک در مرکز آموزشی درمانی الزهرا(س) افتتاح شد.
شیر مادران اهدایی به بانک شیر طی فرآیندی فریز شده و سپس پاستوریزه میشود و پس از آزمایش برای تأیید سلامت شیر اهدایی، آن را در بانک شیر ذخیره کرده و نوزادانی که در بخش مراقبتهای ویژه بستری هستند، با این شیر تغذیه می شوند.
۲۵ مرکز بهداشتی وسلامت در استان برای دریافت و اهدای شیرمادر با بانک شیر مادر اصفهان همکاری میکنند و نیاز روزانه تغذیه شیر مادر برای هر نوزاد را ۱۰۰ تا ۵۰۰ سی سی است.
محبوبه نم نبات، عضو هیات دانشکده پرستاری گروه کودکان و نوزادان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در این مورد گفت: دو سوم نوزادان بستری در بخشهای مراقبتهای ویژه از شیرهایی اهدایی تغذیه میشود تا به مرحله رشد و تکامل برسند. نوزاد با وزن کمتر از هزار و ۵۰۰ گرم که در بخش مراقبتهای ویژه بستری میشود از شیرمادر محروم است و به تغذیه با شیراهدایی نیاز دارد تا به مرحله رشد وتکامل برسد.
مریم کاظمی، رئیس گروه سلامت نوزادان و سلامت مرکز بهداشت اصفهان نیز گفته است: تاکنون مادران اصفهانی استقبال خوبی از بانک شیر مادر داشته اند، مادران شیردهی که دارای شیر اضافه هستند می توانند به ۲ مرکز بهداشت نواب صفوی در فلکه احمدآباد و و شهید فدایی در سه راه حکیم نظامی اصفهان به منظور اهدای شیر خود مراجعه کنند.
برای تداوم فعالیت و حرکت رو به جلوی این بانک به همراهی مسوولان و مردم نیاز است، بودجه راه اندازی بانک شیر مادر توسط اداره سلامت نوزدان وزارت بهداشت و بودجه فعالیت آن از محل صرفه جویی در خرید شیر خشک توسط دانشگاه علوم پزشکی تامین می شود.
تغذیه با شیر مادر باعث جلوگیری از یک میلیون مرگ نوزاد در سال در جهان می شود، ایده تاسیس بانک شیر مادر از سال ۱۹۸۰ میلادی توسط سازمان بهداشت جهانی مطرح شد و اگر نوزاد نمی تواند به شیر مادر خود دسترسی داشته باشد اولین و بهترین انتخاب برای او، شیر مادر دیگر است.
استفاده از شیر مادر باعث کاهش قابل توجه مرگ و میر شیرخواران می شود و این موضوع با توجه به اینکه یکی از مهمترین شاخص های توسعه جوامع بشمار می آید از اهمیت خاصی برخوردار است.
سازمان بهداشت جهانی، تغذیه اختصاصی نوزاد با شیر مادر را تا ۶ ماهگی توصیه کرده است؛ شیر مادر حاوی موادی مغذی برای رشد و تکامل مناسب کودک است.



























