تاثیر واکسن کرونا بر بورس ایران
تاثیر واکسن کرونا بر بورس ایران

پایگاه خبری زنگ خطر / حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی هم مهم‌ترین اثر را بر شرکت‌های تسویه روغن خام، قند و شکر و لاستیک‌سازان دارد و سود‌سازی این شرکت‌ها را به علت برداشته شدن قیمت‌گذاری دستوری از تولیداتشان را متحول می‌کند.

اثر پیدایش واکسن در خارج از ایران یک تغییر مهم دیگر نیز در ایران ایجاد می‌کند. بر اساس آمار رسمی گمرکات کشور تا مرداد ماه ۹۹‌، میزان صادرات نسبت به سال گذشته ۲۶ درصد افت داشته که بخشی از این افت ناشی از کندی تجارت جهانی و عدم امکان صادرات به علت بیماری کووید-۱۹ و بخشی دیگر به علت شدت گرفتن تحریم‌ها علیه ایران بوده است.

با پیدایش واکسن و همچنین تلطیف شرایط سیاسی به ویژه سیاست خارجی یک پتانسیل برای شرکت‌های صادرات‌محور به ویژه در حوزه محصولات و مواد اولیه دارویی، خدمات بندری، شرکت‌های پتروشیمی و سایر شرکت‌های صادرات‌محور ایجاد می‌شود که هم آمار فروش مقداری و هم آمار نرخ واحد فروش آنها را دستخوش تغییر می‌کند. لذا فرصت سرمایه‌گذاری در این صنایع بیش از پیش جذاب است.

حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی هم مهم‌ترین اثر را بر شرکت‌های تسویه روغن خام، قند و شکر و لاستیک‌سازان دارد و سود‌سازی این شرکت‌ها را به علت برداشته شدن قیمت‌گذاری دستوری از تولیداتشان را متحول می‌کند.

اثر مثبت حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی

مورد دیگری که بازارهای مالی در ایران را تحت تأثیر قرار می‌دهد حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از بودجه دولت است. این تخصیص که موجب ناترازی ارزی بودجه دولت و همچنین ایجاد رانت و فساد شده، اثری مانند بیماری کووید ۱۹ بر اقتصاد ایران داشته که واکسن سهل‌الوصول آن، حذف این ارز از بودجه دولت است.

این موضوع مهم‌ترین اثر را بر شرکت‌های تسویه روغن خام، قند و شکر و لاستیک‌سازان دارد و سود‌سازی این شرکت‌ها را به علت برداشته شدن قیمت‌گذاری دستوری از تولیداتشان را متحول می‌کند.

به نظر می‌رسد بعد از سال‌ها انتقاد اقتصاددانان با گشایش احتمالی در منابع ارزی ایران و کمتر شدن ریسک‌های سیستماتیک، سیاست‌گذار امکان حذف این ارز را مد نظر قرار داده است و هرچه نرخ دلار بازار نیما به ۲۳ هزار تومان نزدیک‌تر شود این احتمال بیشتر می‌شود.

در جمع‌بندی پایانی پیدایش واکسن کوید در کوتاه‌مدت بر نرخ فروش شرکت‌ها اثر می‌گذارد و در بلند‌مدت ( اثر ۹ ماهه) فروش مقداری شرکت‌ها را تعدیل می‌کند.

این تعدیل رد نرخ و مقدار فروش، قطعا سودآوری شرکت‌ها را در سال ۱۴۰۰ جذاب‌تر از شرایط فعلی می‌کند و داشتن ترکیبی از سهام شرکت‌های با فروش دلاری و فروش ریالی در سبد سرمایه‌گذاری بازدهی مناسبی را برای سرمایه‌گذاران رقم می‌زند.

  • نویسنده : محمد گرجی‌آرا کارشناس بورس
  • منبع خبر : تجارت‌نیوز